Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла.

Сьогодні свята Православна Церква вшановує пам’ять святих Первоверховних апостолів Петра і Павла. Цим почесним найменуванням вони відзначені, як апостоли, які особливо потрудилися в поширені вчення Христового та показали найвищі зразки відданості і любові до Божественного Учителя і Його справи на землі.

Нам відомо, які подвиги звершили святі апостоли Петро і Павло. Вони навертали до Христа тисячі людей, змушували мовчати уста мудреців тодішнього світу, підкоряли своєю проповіддю людські серця. 

За життя цих апостолів Господь сподобив їх великої ласки й благодаті, однак вони були подібними до нас людьми. Перш ніж бути покликаним до апостольського служіння, Петро був простою, невченою людиною. Він жив працею своїх рук, займаючись рибальством. Святий Апостол Павло, перед своїм наверненням до Христа, був гонителем християн. Це був учений юдей, відданий законові Мойсея, повний гніву і суду до всіх його порушників.

З ласки милосердного Господа невчений рибалка Петро став великим Апостолом, натхненним проповідником Христового Євангелія, який своїм палким словом навертав до Христа відразу по три і п’ять тисяч людей, а гонитель Церкви Божої Савл стає обраним Самим Господом Апостолом Павлом, який кілька разів обійшов з проповіддю весь тогочасний світ.

Керуючись Духом Святим, він написав величні послання, що ними жила, живе й житиме Христова Церква на землі. Він особисто не бачив Христа, не був серед учнів за Його земного життя, але своїм просвіченим, ясним і багатогранним розумом назавжди визнав, що Христос – це дійсно обітований месія, який прийшов спасти увесь рід людський.

Як апостол Петро мученицьки закінчив на хресті своє життя, кров’ю засвідчивши відданість слову Христа, так і Павло теж дістав вінець мученицької смерті, хоча, на відміну від апостола Петра, його не розіп’яли, а, як римському громадянинові, відсікли голову мечем.

Тож ми сьогодні, в день їхньої пам’яті, благаймо Первоверховних апостолів Петра і Павла допомогти нам вийти на шлях праведного життя у Господі нашому Ісусі Христі.