Пам’ять святого пророка Ілії.

В день пам’яті святого пророка Ілії в нашому храмі відбулись святкові богослужіння: було звершено читання акафісту із молебнем, після чого було звершено освячення води.

Ім’я пророка Ілії перекладається як “Бог мій Господь” – що виражає основний зміст його служіння(ср.: 3 Цар 18. 36) – це ревна боротьба за поклоніння єдиному Богові і своїми справами того, що виявляв Його могутність.

Святий пророк Ілія  був полум’яним ревнителем віри і благочестя, з малих років він присвятив себе Єдиному Богові, жив в пустелі, проводив час в пості, молитві і благочесті. Його пророче служіння припало на царювання самого нечестивого ізраїльського царя — Ахава.

Згідно з церковним переказом, грунтованому на пророцтві Малахії : “Ось, Я пошлю до вас Ілію пророка перед настанням дня Господня, великого і страшного”(Малий.4: 5), пророк Ілія стане предтечею Другого Пришестя Христа на землю і буде убитий за проповідь Христа, повторивши тим самим долю Іоанна Хрестителя, що прийшов “в дусі і силі Ілії” в якості Предтечі Спасителя (“Ілія повинен придти раніше і влаштувати все; але говорю вам, що Ілія вже прийшов, і не упізнали його, а поступили з ним, як хотіли; так і Син Людський постраждає від них” (Мф.17: 11-12), – говорить Христос).

Про те, що Ілія є одним з провісників Христа, свідчать його чудеса. Під час посухи, що послідувала за гріхи царя Ахава і народу Ізраїлю, він оселився у будинку вдови з Сарепти Сидонской, язичнички за походженням – подібно до того, як Христос прийшов до гинучого народу Ізраїлю, але, будучи знехтуваним, був прийнятий язичниками.

2 серпня – день Повітряно-Десантних Військ . Воїни-десантники відмічають своє свято широко, а ті з них, хто сповідують себе православними, не без гордості вбачають у великому пророці свого покровителя. Немає нічого поганого в такому календарному символізмі, тим паче, що багато чудес пророка були по-старозавітному войовничими.

Кожному він близький по-своєму. Тому пророк Ілія, від якого нас відділяють тисячоліття, – один з найулюбленіших в народі святих.

Про те, що Ілія – найбільший з пророків, Євангеліє свідчить тим фактом, що лише він і Мойсей удостоїлися бесіди з Христом під час Його Преображення на Фаворі.

Є різні пояснення, чому саме цих двох пророків обирає для бесіди Христос.

Одне з них,- Ілія, як і Мойсей, мав досвід безпосереднього богоспілкування : Мойсей отримав від Бога закон, а також спілкувався зі Всевишнім настільки близько, наскільки можливо для людини – бачив “задня Бога”(Вих., 33). Ілія ж стояв лицем до лиця перед Богом по Його заклику, “закривши обличчя своє милоттю своєю”(3 Цар., 19).