Неділя 8-ма після П’ятидесятниці.

В цей день в нашому храмі було звершено недільні богослужіння. Після Божественної Літургії було звершено Подячний молебень. По завершенні богослужіння, архімандрит Серафим виголосив проповідь на сьогоднішнє Євангельське читання:

«Насичення п’яти тисяч було не чудом ради чуда, але свідченням Господньої щедрості та повноти до тих, хто шукає Його. Звичайно, що євреї, які йдуть за Христом у пустинню слухати науку не ситості прагнули, вони бажали втамувати свою духовну спрагу. Господь Ісус Христос тим, хто шукає Царства Небесного за їхню наполегливість та витривалість дає і дочасні блага. Хоча свідків цього та наступного чудесного помноження хлібів та риби було багато, та все ж люди не до кінця зрозуміли для чого робив це Христос. Тому одного разу Він звертається до тих, хто Його шукав: «Істинно, істинно кажу вам: ви шукаєте Мене не тому, що бачили чудеса, а тому, що їли хліб і наситились» (Ін. 6:26). Отже слова Христа звернені до євреїв щоб вони зрозуміли чого насправді потрібно їм шукати: «Дбайте не про їжу тлінну, а про їжу, яка залишається на життя вічне, яку дасть вам Син Людський, бо назнаменував Його Отець, Бог» (Ін. 6:27).

Це чудесне помноження було праобразом св. Тайни Євхаристії. До сьогодні Господь цією святою тайною насичує тих, хто шукає Його та Царства Небесного. Цю чудову поживу дає нам для скріплення в духовній боротьбі. Так і євреїв, наситивши п’ятьма хлібами, хотів навчити, щоб вони акцентували більше свою увагу на речі, які не проминають.

Отже відкладімо всі наші турботи про речі дочасні, ради благого піклування про речі вічні, і Господь нас не залишить, і дасть все потрібне нам для земного життя та приготування до Життя вічного».