Пам’ять Усікновіння чесної глави Іоанна Предтечі

У день пам’яті Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна в нашому храмі було звершено Всенічне бдіння та Божественна Літургія, після якої було відслужено панихиду за загиблими воїнами. 

В словах проповіді архімандрит Серафим розповів прихожанам про життя та подвиг Іоанна Хрестителя та нагадав про страшний гріх, який скоїв Ірод.

Після Богоматері, Христова Церква має його за першого молитвенника серед угодників Божих. У Господньому Предтечі сучасники бачили надзвичайну людину, вважали його великим Пророком. Він суворо викривав гріхи сучасників, вимагав від людей покаяння і виправлення життя, щоб вони могли гідно зустріти Спасителя. Свя-тий Іоанн, не вагаючись, засуджував незаконне подружнє життя юдейського царя Ірода. “Не годиться тобі мати жінку брата твого!” (Мк. 6, 18), – говорив Святий Предтеча цареві.

Можна собі уявити, з якою ненавистю слухала озлоблена Іродіада розповіді про те, що Іоанн Хреститель викривав її ганебне життя. За це через підступи Іродіади, Ірод укинув Іоана Хрестителя у підземелля фортеці Махерон, яка була розташована на узбережжі Мертвого моря. Іродіада шукала слушного моменту, щоб знищити ненависно¬го їй праведника, однак зробити це було нелегко, “бо Ірод боявся Іоана, знаючи, що він муж праведний і Святий і охороняв його. ” (Мк. 6, 20).

Настав день народження Ірода. До нього зібралось багато гостей на гучну гостину. Наприкінці гостини молода та вродлива донька Іродіади Соломія надзвичайно догодила Іродові та гостям своїм танцем. “Проси у мене, чого хочеш”, – закричав цар і поклявся дати їй в нагороду все, чого вона побажає, хоча б і половину царства.

Дівчина, порадившись із матір’ю, попросила голову Іоана Хрестителя. Приголомшений таким її проханням Ірод задля своєї присяги та гостей не захотів порушити свого слова. Негайно послав у в’язницю воїна, який незабаром повернувся, несучи на блюді голову Предтечі. Переказ розповідає, що закривавлена голова повторила перед присутніми ті ж викривальні слова: “ Не годиться тобі мати жінку брата твого!” ( Мк. 6, 18). Соломія, отримавши кривавий подарунок, поспішила віддати його матері, яка могла тепер утішатись помстою.

Так загинув “найбільший із народжених жінками”. Тіло Іоана взяли його учні і поховали у Севастії, а голова Пророка була похована пізніше на горі Єлеонській.

Але вбивць Хрестителя Христового, ще на землі спіткала кара Божа. Беззаконна танцюристка Соломія, переходячи якось по кризі річки, провалилася у воду по шию, і голову їй відрізали гострі крижини. Труп кудись занесла вода, а Іродіаді принесли тільки одну голову. Ірод згодом був розбитий військами аравійського царя Арети. Позбавлений влади і багатства, опинився на засланні. Там разом із Іродіадою його, за переданням, поглинула земля.

Чому така важлива і дорога для всіх нас пам’ять про Усікновення голови Іоанна Предтечі? Тому, що він постраждав, захищаю¬чи істину, а істина для всіх дорога, бо в ній спасіння, і правда завжди переможе. Тож і ми повинні жити правдою, щоб цим показати, як важливо любити правду і шанувати істину.

В день мученицької кончини Іоанна Предтечі і Хрестителя Господнього завжди дотримуються посту, чим висловлюється скорбота і шана до мученицької кончини Святого Пророка.

Тому нехай приклад Хрестителя Господнього Іоанна буде повчальний для нас, бо ми повинні звертатись до нього з молитвою про Небесну допомогу.

Тож молімось йому як найближчому до Бога молитвеннику: “навчи нас, як навчив ти своїх сучасників за життя твого, щиро каятися у гріхах, щоб ми любили всіх любов’ю праведною, перемогли у собі зло і ненависть. Відхили наші серця і бажання від пристрастей лукавих, щоб ми гідно пройшли шлях земного життя і досягнули вічного блаженства праведних!”.