Пам’ять великомучениці Параскеви П’ятниці.

В день 21-ї неділі після свята П’ятидесятниці, в день, коли Церква вшановує пам’ять Святої Великомучениці Параскеви П’ятниці в нашому храмі було звершено Всенішне бдіння та Божественну Літургію.

Батьки святої Параскеви навчали її шанувати святу віру і виконувати заповіді Господні. Після їх смерті Параскева стає спадкоємицею великого майна, яке вона витрачала не на власні потреби, а на допомогу нагим і голодним, повсякчас пам’ятаючи слова Господні: «…коли Я був нагий – ви зодягнули Мене, коли Я був голодний і спраглий – ви нагодували і напоїли Мене» (Мф. 25, 36).

Крім того, що Параскева була доброю і милосердною, Бог наділив її надзвичайною красою, через що до неї була прикута особлива увага чоловіків. Але дівчина дала обітницю дівства і стала нареченою безсмертного Жениха, Господа свого Ісуса Христа, ім’я якого невпинно сповідувала перед людьми, приводячи їх до християнської віри.

Життя Святої Параскеви наштовхує нас на численні роздуми, зокрема про християнське виховання дітей в правдивій Православній вірі, а особливо дівчат, яким потрібно знати про ціну тимчасової краси, яка сьогодні квітне, а завтра зів’яне, а душа має квітнути вічно!

Приклад незламної віри мучениці має бути наснагою для кожного з нас, коли ми, не знаючи і краплі мук і утисків, легковажні в нашій вірі і не здатні стати на її захист. Це і породжує сьогодні безліч новоязичників і противників нашого Господа Ісуса Христа. Але Церква Христова буде до кінця віку і ніщо не здолає її, як і не зникне пам’ять про Святу Великомученицю Параскеву П’ятницю.