Преображення Господнє

11_2Сьогодні, у нашому храмі відбулась святкова Божественна Літургія з нагоди свята Преображення Господня. Настоятель храму, архімандрит Серафим, причастив усіх бажаючих Святих Христових Тайн, та молився разом з усіма прихожанами за спасіння кожного православного християнина, та за відновлення миру та спокою у нашій державі. Після богослужіння, настоятель  освятив яблука, груші, виноград та інші плоди земні усім бажаючим.

Преображення Господнє — двунадесяте свято, що відзначається на спомин про велику подію у житті Ісуса Христа, що описана в Євангеліях, – таємниче Преображення (перетворення), явлення Божественної величі й слави Христа на горі Фавор.

За Матвієм, Марком та Лукою (Мт. 17:1–6, Мк. 9:1–8, Лк. 9:28–36), одного дня Ісус узяв із собою трьох найближчих своїх учнів: Петра, Якова та Івана, — і піднявся з ними на «високу гору» помолитися. Там на їхніх очах він преобразився: його вбрання стало сліпучо білим, а обличчя засяяло, мов сонце. Біля нього, уособлюючи зв’язок між старим і новим Завітом, з’явилися два старозавітних пророки Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ісусом «про відхід Його, який Йому належало зробити в Єрусалимі» (Лк.9:31). Світла «ясна» хмара огорнула їх, а голос із тієї хмари промовив: «Це — Син Мій Улюблений, що Я Його вподобав: Його слухайте» (Мт.18,5).

Це свято припадає на суворий Успенський піст, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.

В народній традиції свято Преображення Господнього частіше називають святом Спаса, а також, Яблучний Спас та Другий Спас. Це одне з найбільших хліборобських свят, що символізує закінчення жнив та завершення літа. Його ще називають святом врожаю.

В цей день у церквах святять груші, яблука, виноград  і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.