Притча про десять дів

Притча про десять дів – одна з притч Ісуса Христа, що приводиться в Євангелії від Матвія :

Тоді Царство Небесне буде подібне до десяти дів, що побрали каганці свої, вийшли назустріч нареченому. З них п’ять було мудрих і п’ять нерозумних. Нерозумні ж, узявши каганці, не взяли із собою оливи. Мудрі ж, разом із своїми набрали оливи в посудинки своїх. І як наречений забарився, то задрімали всі і поснули. А опівночі крик залунав: Ось молодий, виходьте назустріч йому. Тоді встали всі ті діви, і каганці свої наготували. Нерозумні ж сказали до мудрих: Дайте нам вашої оливи, бо наші каганці ось гаснуть. А мудрі відповідали: Щоб, бува і у нас і у вас, підіть краще до продавців, і купіть собі. Коли ж пішли вони купувати, прийшов жених, і готові ввійшли з ним на шлюбний бенкет, і замкнені двері потім прийшла й решта дів і казала: Господи! Господи! відчини нам. Він же сказав їм у відповідь: істинно кажу вам: не знаю вас. Тож пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський.

( Мф. 25:1-13)

Шлюбний бенкет був обраний для прикладу як зрозуміле сучасникам Ісуса захід. За стародавнім східним звичаєм наречений у супроводі своїх рідних і друзів приходив в будинок нареченої, а так як це зазвичай відбувалося вночі, то подруги нареченої, не знаючи точного часу прибуття нареченого, запасалися ламповим маслом і чекали учасників торжества. Після приходу нареченого двері будинку закривалися, підписувався шлюбний договір і починався весільний бенкет.

Богословське тлумачення

Феофілакт Болгарський пише, що “під чином дів Господь пропонує притчу про милостиню”. [2] Він відзначає, що хоча дівоцтво є високою чеснотою, але “грошолюбство – пристрасть не неминуча і не природна”. На його думку, сон дів означає фізичну смерть людини, а прихід нареченого символізує друге пришестя Ісуса. Світильники він називає людськими душами, яким потрібний ялин, тобто милостиня. У відношенні нерозумних дів Феофілакт говорить, що “вони пішли до продавців, щоб купити єлею, означають те, що вони в душі своїй звернулися до бідних і стали роздумувати про те, яке добре діло – милостиня і як вони за своїм божевілля грішили проти цієї чесноти “. Коли ж вони повернулися і побачили зачинені двері, то це, за його тлумаченням, означає, що після смерті вже немає часу для покаяння.

Євфимій Зігабен зазначає, що відмова мудрих дів дати ялин нерозумним викликаний тим, що “ніхто власною чеснотою тоді не допоможе іншому. Ледь буде достатньо її для порятунку самого себе, так як багато в чому грішить людина, навіть вельми доброчесний. Дивись, як мудрі навіть там виявляють милосердя: вони бажали б дати нерозумним, але не можуть “.

Аверкій (Таушев) пише, що розсудливі діви це “всі істинні християни, завжди готові зустріти Господа, що мають при своїй чистій і щирій вірі і добрі справи (єлей)”, а нерозумні – “християни по імені, безтурботні, що не мають чеснот”.