П’ятидесятниця

Сьогодні, у нашому храмі відбулася святкова, Божественна Літургія з нагоди свята П’ятидесятниці. Усі бажаючі мали змогу причаститися Святих Христових Тайн. Настоятель храму, архімандрит Серафим, разом із усіма прихожанами молився  за спасіння кожного православного християнина.

Історія свята

Назву П’ятидесятниці свято одержало тому, що сходження Святого Духа на апостолів сталося в старозавітне свято П’ятидесятниці, встановлене в пам’ять про дарування єврейському народові Закону на горі Синай; воно святкувалося в 50-й день після Великодня і припадало на закінчення жнив і збирання плодів, перші з яких приносилися в жертву в храмі. Саме в цей день, у 50-й день по Воскресінню Ісуса Христа, коли всі учні були зібрані в одній світлиці, раптом зробився шум, «ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з’явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів». Апостоли наповнилися Духа Святого і стали говорити різними мовами (Діяння апостолів 2:1-47). Сходженням Св. Духа на апостолів відкрилася довершуюча  діяльність третьої особи Пресвятої Трійці, і вчення Ісуса Христа про Триєдиного Бога досягло довершеної ясності і повноти. Подія  сходження Святого Духа на апостолів вважається початком Християнської Церкви.

Богослужіння

Від VII ст. зберігся опис найдавнішого чину богослужіння П’ятидесятниці в Ієрусалимському канонарі (Статуті) грузинською мовою. Цей чин має такі ж літії, які описані в Сильвії, і в них даються зародки сучасних трьох уклінних молитов, що читаються нині на святковій Вечерні. У Статуті Великої Константинопольської церкви (IX ст.) є повний чин богослужіння на день П’ятидесятниці для Східної Церкви. Це одне із найурочистіших богослужінь у році, має ті самі особливості, що і богослужіння Великодня і Різдва Христового.

Особливу урочистість додавав святу П’ятидесятниці звичай древньої Церкви робити в цей день хрещення оголошених. У IV ст. Василем Великим були складені уклінні молитви, що читаються на святковій Вечерні, що з’єднується з Літургією.

Свято П’ятидесятниці має один день передсвяткування і шість днів святкування. Наступного дня після П’ятидесятниці, у понеділок — свято на честь Всесвятого Животворящого Духа. Віддання П’ятидесятниці відбувається в наступну після свята суботу. У день П’ятидесятниці храми та будинки по древньому звичаю прикрашаються зеленню і квітами.