День Святого Духа

Сьогодні, у нашому храмі відбулася святкова Божественна Літургія, з нагоди дня пам’яті Святого Духа. Після Божественної Літургії настоятель храму, архімандрит Серафим, відслужив молебень у селі Березанка, на тому місці, де колись була церква Різдва Богородиці. Зараз, на цьому місці стоїть хрест. Священик освятив воду, та на проповіді  привітав усіх із святом. Також важливо зазначити, що жителі села Березанка, за традицією поставили неподалік святкове вільце, яке ви можете побачити на фотографіях.


У наступний за П’ятидесятницею понеділок святкується свято на честь Святого Духа. Це свято було встановлене Церквою” заради величі Пресвятого і Животворящого Духа, який єдиний є (від) Святої і Живоначальної Трійці”, у протидію вченню єретиків, що відкидали Божество Святого Духа і єдиносущність Його з Богом Батьком і Сином Божим.

Святий Дух єдиний із Батьком і Сином у всьому, тому Він здійснює з Ними все, будучи самовладним, всесильним і благим. Через Нього подається всяка мудрість, життя, рух, Він – джерело всякого життя. Святий Афанасій говорить:” Дух Святий від Бога Батька не створений, не народжений, але виходить”. Але в чому полягає сходження Святого Духа від  Батька для нас незбагненно, як незбагненно і народження Сина. Тому Свята Православна Церква ніколи не  піддавала цю таємницю Божества людському розуму, але завжди сповідувала її, згідно з вченням Спасителя нашого Ісуса Христа (Ін.15, 26). Господь відкриває людині тільки те, що необхідно для її порятунку, і багато таємниць залишаються для нас за непроникною завісою.

Збагачуючи людини духовними дарами і вирощуючи в ній плоди духовні, Дух Святий прикрашає людину і різноманітними чеснотами, робить її, за словом Писання, древом добрим, творить добрі плоди (Мт. 7, 17). Життя по Духу Святому ясно виявляється в плодах Духа, до яких відносяться, за словами апостола Павла,” любов, радість, мир, довготерпіння, милосердя, віра, лагідність, стриманість” (Галат.5 ,22-23).