Похвала Пресвятої Богородиці.

За традицією, яка склалася впродовж багатьох років, саме в цей день в нашому храмі звершено спільне Таїнство Єлеєосвячення, що також має назву Соборування.

Таїнство Соборування має два варіанти свого здійснення. Іноді воно відбувається на дому над одним хворим, а іноді – в церкві, над усіма, хто хоче приступити до цього Таїнства і хто може за станом здоров’я прийти в храм. У цьому випадку воно зазвичай приурочується до якимось особливим подіям церковного року. Найчастіше звершується у період Великого Посту, рідше – Різдвяного.

Часом у людей бувають досить дивні уявлення про Соборування. Наприклад, що вдаватися до нього слід лише тяжкохворим людям, які перебувають на порозі смерті. Це пережиток неправославного сприйняття Таїнства як “останнього помазання” – що абсолютно не відповідає Священному Писанню. Адже апостоли робили помазання маслом саме заради зцілення.

Але не можна також очікувати і негайного одужання після Соборування. На жаль, іноді в свідомості людей це Таїнство перетворюється на щось самодостатнє, зовнішнє, мало не магічне. Деякі з тих,  хто є співучасником цього Таїнства, сприймають Соборування як медичну процедуру.

Іноді люди, які знаходяться на грані смерті, бояться цього Таїнства, вважаючи, що воно призведе до швидкої кончини. Але терміни людського життя залежать тільки від волі люблячого Бога, і Господь нерідко продовжує життя вмираючого саме з тією метою, щоб він міг гідно підготуватися до переходу у Вічність – сповідатися, причаститися і соборуватись. Нерідко викликаний до вмираючого священик відразу робить три ці таїнства, послідовно. Соборування для вмираючої людини абсолютно необхідно, адже він часто вже просто фізично не може сповідатися – але таїнство Єлеопомазання звільнить його від вантажу тих гріхів, в яких він і хотів би, але вже не встиг, не зміг покаятися в таїнстві Покаяння.