День Святої П’ятидесятниці.

Благодать Святого Духа зібрала в нинішній день маси людей у ​​всіх православних храмах по всій землі, щоб у спільній молитві нагадати нам про ту велику подію, яка в віддалені від нас часи відбулася в Єрусалимі. Свята наша Церква святкує нині великий день – День Святої Трійці. 

В дні Святої Пятидесятниці в нашому храмі було звершено святкові богослужіння, а в переддень Святого Духа – особливий Чин Вечірньої з коліновклонними молитвами святителя Василя Великого, які читаються в Царських Вратах обличчям до народу. 

Сьогодні ми святкуємо велике торжество, – п’ятдесят днів пройшло від  Святої і Великої Пасхи і десять днів від славного Вознесіння. Велике торжество, – бо Дух Святий сходить на апостолів, а через проповідь їхню – на нас, тих, що увірували і охрестилися.

Славне торжество, бо Христос в цей день сповнює обітницю і Утішитель посилається у світ, і не залишились ми сиротами, згідно слову Господньому. Велике торжество, бо в цей день різномовність дарується людям не на покарання як колись, при будові Вавилонської вежі, а на спасіння. Велике торжество, бо рибалки стають богословами, а ми, народ, що сповідував багатобожжя, стаємо християнами, –послідовниками істинного Бога у Трійці. Велике торжество, бо слава Господня явилася, по воскресінні з гробу і вознесінні на висоту небесну Спаса нашого. Велике торжество, бо Дух Святий днесь просвічує промовляти дивними науками та чудними повчаннями Святої Тройці.

У цей святий і великий день нехай Дух Святий просвітить і серця кожного з нас, щоб зберегти нам віру й любов бездоганну Його благодаттю, щоб появитись нам Його причасниками, щоб прийняти прощення гріхів і пізнати духовну благодать, щоб не позбавлені ми були Святого Духа в грізний, але справедливий день суду Христового, щоб ми завжди поклонялись духом і тілом й оспівували святу і єдиносущну Тройцю в єдності.

Нехай кожен із нас не лише у ці дні святкові, але на повсякчас щедро прийме благодать і печать дару Святого Духа, дані у Таїнстві Миропомазання, щоб Дух премудрості, Дух розуму, добрий, правий, мудрий, що володіє і очищує гріхи,  змінив наше життя на святе і праведне, щоб Пресвята Трійця була прославлена у нашому житті, а ми своїм життям брали участь у вічному житті Троїчного Бога.