Пам’ятайте про час смерті

Людина не вірить, що вона помре – це для неї дуже жахливо; але вона не може також сказати, що не помре – це було б божевілля. Тому людина каже сама собі, що смерть далеко, як зірка, світло якої доходить до нас через тисячі років. Людина вважає: смерті немає сьогодні, значить, її немає, і живе так, ніби смерті не існує. Вона витіснила пам’ять про смерть зі своєї свідомості і заспокоїлася так, немов  зовсім витіснила смерть.

Ми не знаємо свого майбутнього, ми не знаємо, що трапиться завтра, але є одне неминуче і нічим невідворотне – смерть, про яку ми говоримо, бачимо очима, читаємо в книгах і, не дивлячись на все, не віримо, а тому наполегливо не готуємося до неї. Не можна грішити, одночасно не забуваючи про смерть, бо кожен гріх походить від ілюзії, – що ми вічні на землі. Коли ми грішимо, то для нас смерть ховається в тумані, зникає.

Воля у більшості людей спрямована на те, щоб забути про смерть. Демон прагне знищити в серці людини молитву, а в її думці – пам’ять про смерть. Ми зазвичай при зустрічі вітаємо один одного словами: «Як ти поживаєш?», а мудреці старовини казали інше: «Чи пам’ятаєш ти про смерть?». У царя Птолемея був звичай: після святкового бенкету перед ним ставили блюдо, покрите шовковою тканиною; один зі слуг знімав покривало, під яким знаходився людський череп і голосно казав: «Царю, пам’ятай, що ти теж смертний». Потім гості в мовчанні розходилися. Цей язичницький цар щодня роздумував про смерть, щоб бути милостивим і справедливим суддею для свого народу.

Християнин повинен пам’ятати про смерть, щоб принести покаяння і засудити себе раніше Божественного суду над своїм життям.

Година смерті неминуча, але невідома. Вона прийде скоро, тому що все життя – це коротка мить перед вічністю.

Людина, що жила на землі десятки тисяч років, могла б сказати разом з патріархом Іаковом: «Злі і малі дні мого життя», тобто час мого життя короткий і наповнений скорботи. Якби води всього моря можна було б зібрати в одну водойму і щорічно брати з неї тільки одну краплю, то наступив би час, коли ця водойма виявилася б порожньою.

Люди всіма силами хочуть продовжити час свого життя. Вони схожі на плавця, що знемагає, який, потрапивши у водоверть, бореться зі стихією, щоб ще декілька хвилин залишатися на поверхні річки. Мало хто думає, як приготуватися до вічного життя, яке починається за межею смерті.

Святі отці дали заповідь постійно роздумувати про смерть, вважати, що кожен день може стати останнім. Людина повинна жити так, ніби сьогоднішній день дарований їй для того, щоб вона приготувалася в путь, який веде у вічність.

Пам’ять про смерть дає людині сили мужньо переносити нещастя і скорботу цього життя. Пам’ять про смерть відкриває серце для молитви; вона учить прощати і любити.

Зазвичай смерть застає людей зненацька, і людина з жахом бачить, що вона даремно спалила час, немов хворост, програла його, як невмілий гравець. Але той, хто пам’ятає про смерть, той побачить її не в образі грізного месника, а як друга, який прийшов в темницю цього життя, щоб звільнити його від трудів і скорботи і ввести в країну вічного спокою. Тому святі отці говорили: день смерті – більший дня народження.